Jannecke Schulman, som bott i föreningen från första början beskriver våra hus med glöd i ögonen:
”De så kallade Palmehusen på Vällingbyhöjden var förebild för vårt radhusområde och ett gäng hugade spekulanter var på studiebesök hemma hos oss och som jag minns det var även arkitekten där. Det var väldigt fint tyckte alla. Men uppmärksamma personer (kvinnor) bland besökarna konstaterade att det var väldigt dåligt med förvaringsutrymmen för t ex kappsäckar och annat skrymmande, och när de frågade arkitekten om det fick de det något förbluffade svaret: – ”Dom får man väl kast när man använt dom”. Nu blev det ju ändå gott om utrymme i våra källare – så den frågan löste sig ju. Husen är väldigt typiska för femtiotalet. Sovrummen är små och de gemensamma ytorna är generösa. Tanken var ju att man skulle umgås – inte stänga in sig hos sig själv. Och man skulle ha arbetskök – man skulle ju inte äta arbetslokalen. Men husmor skulle kunna ha kontakt med familjen genom glasväggar och skjutluckorna. Och man hade möjlighet att kunna få diskmaskin i köket – vilket var något mycket ovanlig på den tiden. Det var en inbyggd rund golvmodell som öppnades upptill. Typiskt för femtiotalet är också de påkostade materialen – såsom hallgolven, parketten, de öppna spisarna.”
Janneckes skildring av livet på vår kulle kan man läsa här i sin helhet.
Radhusen ligger i Hässelby Södra Villastad, strax väster om Bromma, med promenadavstånd till Hässelby Strand där tunnelbanans gröna linje avgår ifrån.
Våra hus är högt och lugnt belägna på en kulle norr om Hässelbys begravningsplats. Att promenera ner till strandbadet tar ca 5 minuter och är underbart under varma sommardagar, vi har ytterligare tre allmänna bad inom 20 minuters promenad, Maltesholmsbadet, allmänna badet och Kaananbadet. Vid Kaananbadet finns ett underbart trädgårdscafé som har öppet året runt och serverar fantastisk mat. Vill man ut och gå i naturen finns Grimsta Naturreservat och Friluftsområdet Lövsta-Kyrkhamn-Riddersvik precis runt knuten. Vi har även vackra Riddersviks Gård som bland annat bjuder på ett fantastiskt midsommarfirande (om man då inte vill bli kvar på stigen och fira med grannarna). Även musikslottet, Hesselby Slott, bjuder in till en hel del evenemang under året såsom tivoli, folk festival och auktioner. Precis nedanför vår kulles norrsida finns en hundpark och förskola till barnen i området, det är också här som starten för Hässelbyloppet går. För den som är båtintresserad finns fyra båtklubbar inom 30 minuters promenad att vara medlem i (Hässelby Sjösällskap, Strandliden Båtklubb, Hässelby Strands Båtklubb och Grimsta Båtsällskap) och således få tillgång till Mälarens båtliv och genom slussning även vår vackra skärgård. För den som är ivrig finns möjlighet för vinterförvaring av båten på varvet till Råcksta Sjöhage – IRS.
För den som vill uppleva en bit historia rekommenderas en mysig söndagspromenad till Museet Kvarnvikens Kvarn & Såg, under de årliga kvarndagarna kan man även komma dit för att titta på kvarnen och köpa egenmalt ekologiskt mjöl från kvarnen. Läs gärna också vad Stockholmshem har skrivit om livet i Hässelby. En av våra medlemmar beskriver livet i Radiohusen såhär:
”Vårt boende är en skön blandning av närhet till stadspulsen, med allt vad det har att erbjuda, samtidigt som det är skönt att komma hem till lugnet på kullen och närheten till ett härligt liv i naturen. Där barnen kan springa till lekparken och vi föräldrar kan njuta av deras lek från köksfönstret.”
Bilder och ritningar
Kvarteret Fresia 5
Flygfoto med tomtgränser
Plan- och fasadritningar av hus 1-5 från 1958
Underhåll
- 2021 Relining av avloppsstammar
- 2015 Renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminiumbeklädnad på söder- och östfasaderna.
- 2014 Renovering av trappor
- 2014 Gruppavtal för internet tecknat hos ComHem till samtliga lägenheter
- 2012 Byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater
- 2011 Utförd radonmätning
- 2010 Ny takpapp, infästning av takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren.
- 2008 Utförd energideklaration, godkänd 2008-08-28
- 2007 Ny nedgrävd sopanläggning
- 2007 Spolning av dagvattenledning
- 2006 Relining av avloppsstammar
- 2006 Byte av takfönster
- 2004 Byte av all utrustning i undercentralen
- 1986 Installation av undertrycksventilation
- 1980 Ombyggnad och tilläggsisolering av alla tak
- 1958 Byggnadsår
Dokument
Förvaltningsberättelse samt årsredovisning 2020
Förvaltningsberättelse samt årsredovisning 2019
Förvaltningsberättelse samt årsredovisning 2018
Förvaltningsberättelse samt årsredovisning 2017
Förvaltningsberättelse samt årsredovisning 2016
Förvaltningsberättelse samt årsredovisning 2015
Förvaltningsberättelse samt årsredovisning 2014
Förvaltningsberättelse samt årsredovisning 2013
Förvaltningsberättelse samt årsredovisning 2012
Förvaltningsberättelse samt årsredovisning 2011
Förvaltningsberättelse samt årsredovisning 2010
Stadgar, antagna 2019
Energideklaration, hus 1-5
Radonmätning
Ekonomisk plan, från 1960
Fresia Garage verksamhetsberättelse 2012
Avgift
Ekonomin i föreningen är mycket god med låg belåningsgrad och ett långsiktigt planerande. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning.
Energideklaration
Energideklaration för föreningens fastigheter genomfördes 2019. Resultatet finns att ladda ner här samt i föreningens tvättstuga. Ytterligare uppgifter finns hos styrelsen.
Radonmätning
Radonmätningar är gjorda i samtliga lägenheter under 2011 och 2013. Resultatet från mätningarna är mycket bra med värden mellan 40-150 Bq/kvm, vilket är under gränsvärdet på 200 Bq/kvm. En sammanfattning av de gjorda mätningarna finns att se här. Ytterligare uppgifter finns hos styrelsen samt i föreningens Förvaltningsberättelse samt årsredovisning 2012.
Information om överlåtelser
Normalt tar en överlåtelse ca 1-3 veckor. Överlåtelseavgiften är 2,5% av basbeloppet samt pantsättningsavgift á 1% av prisbasbeloppet och betalas av köparen.
Överlåtelser och pantsättningar ska skickas direkt till Delagott (Surkullans ekonomiska förvaltare) för hantering:
Delagott Förvaltning
Hantverkargatan 5C
112 21 Stockholm
Hitta hit
Kollektivt
Med kollektivtrafiken från innerstaden tar du dig enklast hit med tunnelbanans gröna linje mot Hässelby Strand. Hoppa av vid slutstationen och ta en promenad på 5-6 minuter, eller stig på buss 119 mot Backlura och hoppa av vid första hållplatsen, Griftegårdsgränd.
Vi har tagit fram en karta som visar den snabbaste gång- och cykelvägen från tunnelbanan till Radiohusen, kartan går att ladda ner här.
Bil
Med bil kör du mot Vällingby och fortsätt sedan mot Hässelby, sväng av mot Hässelby slott / Hässelby gård. När du kört igenom Hässelby gård, sväng höger efter Statoil-macken, följ vägen och sväng upp höger på Måbärsstigen i en skarp kurva, tag höger uppe på backen och sedan första vänster och du är framme. Se karta för exakt vägbeskrivning. Parkerar gör du gratis på gatan.
Kontaktperson
För mer information, kontakta gärna föreningens styrelse via mail till styrelsen@surkullan.se.