Renovering (inomhus)

Planerar ni att göra någon renovering i ert radhus? Nedan har vi listat lite olika tips tillsammans med sånt som kan vara bra att tänka på. Hör gärna av Er till styrelsen om ni har några frågor eller funderingar.

Större förändringar

Om ni vill göra en större förändring i lägenheten behövs, enligt våra stadgar, tillstånd från styrelsen. Tillstånd kan ges under förutsättning att förändringen inte medför men för föreningen eller för någon annan medlem. Som större förändring räknas alltid förändring som kräver bygglov, och det åligger dig som boende att ansöka om sådant.

För att underlätta ansökan om tillstånd har vi tagit fram en mall som innehåller de uppgifter vi behöver för att kunna ta ställning till förändringen. Är du tveksam till om du behöver göra en ansökan, hör av dig till styrelsen, det är alltid bättre att lämna in en ansökan så kan vi hjälpas åt med det ni funderar över.
Ladda ner mallen här.

Inre reparationsfonden

Föreningen gör inte längre (f o m 2015) någon kontinuerlig avsättning till fonden för inre underhåll. Det finns dock en kvarstående tillgång som kan ses som föreningens skuld till medlemmarna. Avsikten med reparationsfonden är att de ska användas till inre underhåll i respektive lägenhet, t ex tapeter, nya vitvaror eller annan typ av renovering i lägenheten. Trädgårdsarbete och material till trädgården täcks inte av medel från den inre reparationsfonden.
Hur mycket som finns i er inre reparationsfond framgår av den sammanställning som delas ut en gång per år (eller vid kontakt med föreningens kassör), ni kan aldrig få ut mer pengar än vad som finns fonderat för er bostadsrätt.

Vill ni göra uttag från er inre reparationsfond?
Skriv ut och fyll i följande blankett: Uttag från Inre reparationsfonden
Lämna sedan blanketten i föreningens brevlåda nedanför hus 1. Frågan tas därefter upp på nästkommande styrelsemöte och betalas ut så snart det blivit godkänt av styrelsen.
Glöm inte att bifoga originalkvitto på era inköp.

Rekommenderade hantverkare

Elektriker
Bengt på Hässelby Elektriska Installationsbyrå AB,
Telefon: 070-6 89 44 17

Rörmokare
VVS & Energi AB (tidigare Svea VVS),
Telefon (Niklas): 070-737 17 41, mail: niklas@vvsenergi.se
Telefon (Robert): 070-737 17 49, mail: robert@vvsenergi.se

Förmåner

Som boende i BRF Surkullan har du tillgång till en del gemensamma förmåner och tjänster som vi listar nedan plus att vi har sammanställt ett par leverantörer som har använts av andra boende med gott resultat. Har du tips på bra leverantörer? Hör gärna av dig till styrelsen.

Styrelsen arbetar kontinuerligt med att hitta bra samarbetspartners till förmån för våra medlemmar. Till julen 2013 fick samtliga medlemmar i föreningen utdelat ett personligt medlemskort, så att våra medlemmar kan visa upp sitt medlemskap hos våra samarbetspartners. Vid uppvisande av medlemskortet i följande butiker erhåller våra medlemmar rabatter på sitt köp:

 • Fredells byggvaruhus ladda ner fullständig lista över rabatter här
 • Homestajl Colorama Vällingby ger följande rabatter…
  5% rabatt: Inner- & ytterdörrar
  10% rabatt: Kakel och kemikalier
  15% rabatt: Lister, färg, måleriverktyg, lim & spackel, städprodukter, tapeter & väv
  20% rabatt: Skjutdörrar, förvaring, inredningsdetaljer och tejp
 • Happy Homes i Åkermyntan 15% rabatt på färg och tapeter, samt rabatterade priser på hantverkartjänster. De erbjuder även förmånligt pris på tapetsering, se mer info här.
 • Beijer Byggmaterial 7% rabatt på hela sortimentet
 • Föreningen är medlem i Bostadsrätterna, de erbjuder även en hel del medlemsförmåner

Bredband

Från och med 1 april 2014 har föreningen utvidgat gruppavtalet med ComHem vilket innebär att alla hushåll kommer att få, utöver kabel-TV som vi har idag, även internet med en hastighet på 100/10 Mbit, samt grundabonnemang på IP-telefoni om ni önskar att använda det. Alla medlemmar får detta utan att vi behöver justera månadsavgiften.

Varje hushåll har självklart möjlighet att beställa en högre hastighet separat om så önskas, då till en extra kostnad som beror av vad man väljer. Ni som idag har ComHem som leverantör av internet och telefoni kommer att skrivas över till gruppavtalet och era priser kommer att justeras.

Styrelsen har även undersökt möjligheten att dra in fiber till samtliga hushåll, men då priset på detta fortfarande ligger relativt högt, så satsar vi på ComHem’s gruppavtal de nästkommande tre åren.

TV

Samtliga radhus i BRF Surkullan är anslutna till Com Hem där vi tecknat gruppavtal för deras basutbud för digitala- och analoga kanaler, du kan även köpa till extra kanaler och tjänster via Com Hem’s hemsida.


Arkitektur

Invändiga färger

Vad vi vet har det funnits ett antal färger på de invändiga detaljerna, och genom årens lopp har väggar, kök, garderober och lister bytt färger. Men några av färgerna som fanns redan från början har vi tagit reda på genom att jämföra med välbevarade originaldetaljer och kan vara roligt att använda sig än idag vid val av färger inomhus.

Innerdörrar, garderobsdörrar och golvlister:

Skärmavbild 2015-10-06 kl. 12.39.14

Allmänna tvättstugan, golv:

Skärmavbild 2015-11-06 kl. 10.59.49Allmänna tvättstugan, väggar:

Skärmavbild 2015-11-06 kl. 10.59.42

Byggnadsvård

Vi är många i föreningen som tycker om att bevara de härliga originaldetaljerna från 50- och 60-talet. Tyvärr kan det vissa gånger vara så att ett handtag gått sönder eller försvunnit. Vi skulle då vilja tipsa om butiker i Stockholmsområdet som specialiserat sig på just byggnadsvård och originaldetaljer:

 • Resin Wood AB, ligger i Absahamsberg och har ett gediget sortiment av reservdelar till  hem byggda samma tid som våra radhus. De samarbetar även med byggigen.se där man kan hitta unika detaljer inom byggnadsvård.
 • Byggfabriken, har även ett stort beställningssortiment där man kan hitta det mesta.
 • Nacka Byggnadsvård, har en mängd reservdelar till gamla hus.

Originaldelsförråd

Har ni tröttnat på originaldelarna och vill modernisera? Lägg då gärna ut en blänkare på föreningens sida på Facebook eller meddela styrelsen för att få med en notis i nästa SurkulleNYTT, så kanske ert skräp blir en annan grannes skatt. Men om ingen skulle höra av sig här så har föreningen gjort i ordning ett originaldelsförråd i källaren på hus 3 där samtliga medlemmar har tillträde – för att inte originaldetaljer ska försvinna med tidens tand. Här kan man ställa saker som man själv kanske inte längre vill ha kvar, men som funnits med från tidernas begynnelse och även komma till nytta hos någon annan som vill bevara ursprungsdetaljer i sitt boende.

Originaldetaljer

Det kanske inte alltid är uppenbart vad som funnits med från början när husen byggdes i 1958, så här kommer ett gäng originaldetaljer värda att lägga på minnet:

Hallgolv i stenmosaik. Plattor som är 2×2 meter.
Dörrmatta infälld i hallgolvet från av modellen ”Kåbe Original” << Läs mer HÄR >>
Snabelhandtag i kök med barnlås (endast på bänkskåp och nedre högskåp)
Trappräckesdetalj i ek, inomhus
Bakelithandtag till toalett
Dörrhandtag i vit bakelit
Kakelplattor, tvågreppsblandare och handfat
Fönsterhandtag i klassisk funkisstil
Vägglampa i glas
Strömbrytare
Fönsterbrädor i ek med fasade profiler
Vardagsrum: Stavparkett i ek lagt med holländskt mönster
Öppen spis hus 2
Sabelhandtag med lyftgångjärn
Beslag: Ticka Standard Oval
Trappräcke
Namnskylt och ringklocka