Recepten nedan är något av det vi brukar baka till våra städdagar på våren och hösten. Till fikat kan vi tipsa om lite härligt gung av Siw Malmkvist, Thory Bernhards och The Monotones.
Länk till Radiohusens härliga femtiotalsgung
Radiokaka, ca 20 skivor
200 g kokosfett
200 g mörk blockchoklad
2 st ägg
3 dl florsocker
25 st mariekex
- Klä ev avlång form, ca. 1,5 liters, med bakplåtspapper
- Smält kokosfett och mörk blockchoklad på svag värme i en kastrull. Låt svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt. Rör sakta och försiktigt ner det ljumma chokladfettet.
- Bred ut ett lager chokladsmet i botten av formen och varva därefter i mariekex och smet.
- Låt formen stå i kylskåpet, gärna över natten.
- Skär kakan i tunna skivor. Servera genast.
Kavring, ger 2 limpor
6 dl filmjölk
4 dl mörk sirap
2,5 msk bikarbonat
8 dl vetemjöl special
8 dl rågsikt
1 tsk salt
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smörj två avlånga brödformar (1,5 liters formar). Strö vetemjöl eller ströbröd på kanterna så att kavringen inte fastnar.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner filmjölk och sirap, blanda snabbt till en tjock smet. Rör med en slev eller försiktigt med en visp. Smeten blir lös och påminner om en sockerkakssmet. Tänk på att inte vispa smeten för hårt eller köra den för länge i degblandaren då den blir seg.
- Häll upp smeten i formarna. Fyll upp till ¾ av formen för att få höga och fina kavringar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter.
Ansjovis- och äggmacka
3 st ägg, hårdkokta
1 burk ansjovisfiléer, 125 g
2 msk hackad dill
1 st gul lök, fint hackad
4 skivor kavring
- Skala och hacka äggen. Hacka ansjovis och lök.
- Mjukfräs löken i Milda margarin, blanda ner ägghack, ansjovis och dill.
- Bred Smörgås Milda på brödskivorna. Toppa med ansjovisblandningen
TV-rutor
150 gram smör/margarin
2 ägg
3 dl. socker.
2 msk kakaopulver
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
Glasyr:
50 gram smör/margarin
3 msk kaffe
1 msk kakao
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Samt kokosflingor
- Smält smöret, vispa ägg och socker pösigt, lägg i resten av ingredienserna och vispa till en smet.
- Lägg smeten i en smord form på 40×32 cm. Det fungerar bra med vanlig ugnsplåt och bakplåtspapper. Grädda 10-15 minuter på 225 grader.
- Glasyren görs på det smälta smöret och övriga ingredienser och bres på den varma färdiga kakan, strö över kokosflingor.
Mintkyssar, ca 60 pastiller
4 dl florsocker
1 dl vatten
1 tsk ättikssprit
10 droppar pepparmintsolja
50 g smält choklad
- Blanda socker, vatten och ättikssprit i en tjockbottnad kastrull och koka massan i ung. 10 minuter till 115 grader. Använder man inte termometer kan man göra trådprovet: Doppa två fingrar i kallt vatten, ta en droppe sockelag mellan fingrarna och för isär dem. Massan ska då tråda sig.
- Häll upp sockermassan i en oljad skål. Tillsätt pepparmintsoljan när massan svalnat men ännu inte kallnat. Arbeta med en gaffel tills pepparminten blivit väl inblandad. Sätt sedan skålen över en kastrull med kokhett vatten och rör tills det hela blir tjockt.
- Klicka upp massan på smörpapper och låt den stelna. Smält blockchokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Lägg därefter på en klick blockchoklad på varje pepparmintspastill med hjälp av en tesked.
- Förvara pastillerna i en burk med smörpapper mellan varje lager.